4 Mayıs 2009 Pazartesi

LABADA - KUZUKULAĞI




LABADA - KUZUKULAĞI

Türkiye’de bütün Anadolu’da yetişmektedir. Sulak yerlerde kendiliğinden yetişen, aynı zamanda tarımı da yapılan ve 0,5-2 m. arasında boylanabilen, çok yıllık otsu bitkidir. Kazık kökü dallı olup dışı kahverengi ve içi sarıdır. Yuvarlak kesitli dik gövdesi, uzunlamasına çizgili ve genellikle kırmızımsı renklidir. Yaprakları almaşık dizili, saplı, uzunca, oval ya da elips biçimli ve kenarları hafif dalgalı olur. Yazın açan çiçekleri gövdenin tepesinde kırmızımsı yeşil renkli salkımlar halinde bulunur. Çiçek organları 6 parçalıdır. Bitki, çiçeklerinden olgunlaşan meyvesindeki tohumlarla çoğalır. Ülkemizde yetişen 25 kadar türü vardır.
Labadanın yapraklarında çeşitli mineral ve vitaminler; kazık köklerinde nişasta, yağ, şeker, reçine ve antrakinon türevleri bulunur. Anadolu'nun bazı yerlerinde labada yapraklarıyla salata, sebze yemekleri ve 'efelek dolması' denilen özel etli yemeği yapılır. Meyvelerinin demlendirilmesiyle yapılan 'gığış çayı' bazı yerlerde çay yerine içilir.

Labada tüketiminin faydaları;

Yaprakları, bedeni güçlendirici toniktir,

İştah açıcıdır,Kanı ve bağırsakları temizler,

Hafif müshil etkisi vardır,

Deri hastalıklarında etkilidir,

Çıbanları olgunlaştırır,

Yara ve egzamaları iyileştirir,

Kaşıntıları keser,

Anne sütünü artırır,

Hamilelerde mide bulantılarını azaltır,

Mesane tıkanmasını giderir.

Çay; 1 litre sıcak suya 50 gr. taze labada yaprağı konulup 15-20 dakika kadar kaynatılır. Böylece elde edilen dekoksiyon, günde iki-üç kez birer bardak alınır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder